Werkwijze

Techniek

Mozaieken bestaat uit het plaatsen van stukjes hard materiaal, bijvoorbeeld gebakken tegels, glas of natuursteen, op een ondergrond om een geometrisch patroon of een afbeelding te vormen. De mozaiekstukjes kunnen met lijm worden bevestigd. Vrijwel elke ondergrond is geschikt, zoals steen, keramiek, MDF-plaat, beton, ijzer, glas. Een voorwaarde is wel dat de ondergrond niet flexibel is. Niet geschikt is plastic. De kieren tussen de stukjes kunnen open worden gelaten, in dit geval worden de stukjes zo dicht mogelijk tegen elkaar aangelegd, of opgevuld met voegsel. Aan dit voegsel kan pigment worden toegevoegd zodat het voegsel qua kleur mooi bij de mozaiekstukjes past. Mozaieken is niet moeilijk, je moet alleen wel wat geduld hebben. Veel mensen vinden het een ontspannen bezigheid. Het leuke is ook dat je tijdens het mozaieken gewoon kunt praten met elkaar, het vereist niet veel concentratie.

Mozaiekstukjes

Je kunt de mozaiekstukjes zien als de stukjes van een puzzle. Het doel is dat de stukjes mooi bij elkaar aansluiten en zo één geheel vormen. De mozaiekstukjes kunnen allerlei vormen hebben. Als je bijvoorbeeld een tegel stuk slaat met een hamer, krijg je heel grillige vormen. Dit ziet er leuk en spontaan uit, maar het heeft het nadeel dat je vaak lang moet zoeken voordat je een stukje vindt dat precies aansluit bij de andere stukjes. Je kunt de mozaiekstukjes ook knippen met een tang. Dan kun je zelf de vorm bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen met vierkantjes te werken. Je hoeft dan nooit te zoeken naar stukjes die de goede vorm hebben, het werkt dus heel efficiënt. Het heeft ook als voordeel dat je weinig hoeft weg te gooien. Er zijn ook tussenvormen, waarbij je de mozaiekstukjes in min of meer willekeurige vormen knipt, maar wel altijd met rechte lijnen. Een mooi effect geeft het als je verschillende vormen met elkaar combineert, dat je de veren van een vogel bijvoorbeeld precies in vorm knipt, je de vogel vervolgens met vierkante stukjes omzoomt en dan de achtergrond met meer gevarieerde vormen invult.

Aanschaf van gereedschap en materiaal

Als je begint met mozaieken moet je wat gereedschap en materiaal aanschaffen. Het gereedschap omvat in ieder geval een tegelsnijder en een mozaiektang. Verder heb je een ondergrond nodig. Je kunt bijvoorbeeld een stuk MDF-plaat laten zagen bij de bouwmarkt, maar je kunt ook een terracotta schotel (voor onder een bloempot), een bamboeschaal of een beeld uit een tuincentrum gebruiken. Je hebt vanzelfsprekend ook materiaal nodig waar je mozaiekstukjes van maakt.Wandtegels worden het vaakst gebruikt (per stuk te koop via mozaieksites), maar knopen, schelpen, kralen, etc. zijn ook bruikbaar. Tenslotte kun je niet zonder tegellijm en voegmiddel, te koop bij de bouwmarkt.

                            

Ontwerp

Je kunt in principe alle patronen en afbeeldingen mozaieken. Je kunt ze met een potlood en lineaal aangeven op je ondergrond, maar wat ook een handige methode is, is dat je de tekening doordrukt met carbonpapier. Zelf maak ik veel gebruik van vogelboeken. Ik scan de gekozen vogelafbeelding in met de computer, vergroot of verklein hem tot de gewenste maat (afhankelijk van de afmetingen van de ondergrond), breng de afbeelding over met carbonpapier op de ondergrond en stileer de tekening tot een beperkt aantal vlakken. Het is dan gewoon een kwestie van deze vlakken opvullen met mozaiekstukjes en voegen. Het resultaat is vaak verbluffend.

                    

Volksschilderkunst

                    

Affiche

                   

Foto van je eigen huisdier 

                      

                                                                                                                                                 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb